Ontdek je stad: Bezoek Beiaardschool
In onze rubriek "Ontdek je stad" gaan we op zoek naar bijzondere plekken in onze binnenstad. Op 13 maart a.s. neemt buurtgenoot Agnes ons mee voor een bezoek aan en rondleiding door de Beiaardschool aan het Grote Spui.
Beiaard
De beiaard, of het carillon, is bij uitstek een Nederlands muziekinstrument. Het idee om melodieën op klokken te spelen ontstond hier, in de Lage Landen. In de zeventiende eeuw werd het stemmen van klokken geperfectioneerd door de gebroeders Hemony. Vandaag de dag is Nederland, met meer dan 180 beiaarden het grootste beiaardland ter wereld. Het grootste, maar niet het enige. Beiaarden – dikwijls van Nederlands klaviere gieters – zijn te vinden van Barcelona tot Berlijn, van Washington tot Sint-Petersburg en van Japan tot Brazilië. De bespeling van de beiaard gebeurt met een 'stokkenklavier' – al eeuwenlang de beste manier om de zware klepels te bedienen en zo klokkenmuziek te maken. Het is een vak op zich. Wereldwijd hebben enkele honderden beiaardiers zich erin gespecialiseerd. Een groot aantal van hen heeft zijn opleiding ontvangen in Amersfoort, aan de Nederlandse Beiaardschool.
Complete conservatoriumopleiding
De Nederlandse Beiaardschool is opgericht in 1953 in Amersfoort. Sindsdien hebben zo'n 200 studenten er hun diploma gehaald; een groot deel daarvan uit het buitenland. Ze zijn verantwoordelijk voor het bespelen van de meeste van de ruim 180 carillons in Nederland en bekleden functies in vele andere delen van de wereld.
Als enige in Nederland biedt de Nederlandse Beiaardschool een complete conservatoriumopleiding tot beiaardier. Het volledige programma heeft een normale studieduur van vier jaar voor de titel Bachelor of Music, waarna een voortzetting van twee jaar kan volgen voor de titel Master of Music.
De school heeft een uitgebreid netwerk, zowel binnen als buiten Nederland. Er zijn daarom voor studenten veel mogelijkheden voor stages, uitvoeringen en concerten.
Het curriculum van de Nederlandse Beiaardschool is intensief en volledig. Het is de enige plaats ter wereld waar de studie Beiaard kan worden gevolgd tot aan het hoogste niveau, dat van Master of Music. De kwaliteit van het onderwijs wordt gegarandeerd doordat de school onderdeel is van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Die inbedding in een groot en zeer veelzijdig instituut maakt het bovendien gemakkelijk voor studenten om te werken aan bijzondere onderwerpen, of mee te werken aan projecten op allerlei gebieden.
De Nederlandse Beiaardschool maakt sinds 1987 deel uit van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Ja, ik schrijf me in voor deze "Ontdek je Stad"
Het bezoek aan de Beiaardschool vindt plaats op 13 maart a.s. om 11.00 uur. NB: Er is in het gebouw geen lift aanwezig, dus hou rekening met traplopen. Het bezoek is kosteloos. Voorafgaand kan je even buurten onder het genot van een kop koffie en naderhand is het mogelijk om nog een een lunchplankje te gebruiken in de Buurtkamer, in dat geval bedragen de kosten € 5,75 voor de lunch.